Gespreksvragen bij het gemeentethema

downloadPDFOp zondag 6 september maken we een start met het nieuwe kerkelijke seizoen. Dat zal in het teken staan van het thema: ‘Het goede leven. Praktijken die karakters vormen’. Het inspiratiedocument kun je hier lezen: ‘Verlangen naar het goede leven‘.

Om samen het thema te verkennen zou het heel mooi zijn als alle miniwijken er in september een bijeenkomst aan wijden, of een andere manier vinden om er samen over in gesprek te gaan. Stap 1 daarvoor is in elk geval dat iedereen het document een (paar) keer aandachtig doorleest (in de kerk zijn nog veel meer papieren exemplaren te vinden, op de leesplank van het Leerhuis in de kelder, én in de entree van de kerk).

Om te weten: zondagmorgen 6 september staat de startdienst om 10.00 uur in het teken van de eerste tekst die genoemd staat in het inspiratiedocument: ‘Ik ben gekomen im hun het leven te geven in al zijn volheid‘. De dienst van zondagavond 6 september 19.00 uur is een leerdienst waarin het verhaal van het inspiratiedocument op een verdiepende manier wordt toegelicht (met accent op samen lezen, samen delen en samen eten). Op zondagmorgen 13 september 10.00 uur (Avondmaalsdienst) staan we stil bij de tweede tekst die genoemd staat op de voorkant van het inspiratiedocument: ‘Wat ik doe, doorzie ik niet, want ik doe niet wat ik wil, ik doe juist wat ik haat.

Onderstaande gespreksvragen zijn bedoeld als hulpmiddel om het thema samen te verkennen en er over in gesprek te raken.

  1. Wat voor beeld heb jij bij ‘het goede leven‘? Waar denk je aan? Wat zie je voor je? Wat voel je? Wat gebeurt er dan?
  2. Wat zegt de Bijbel volgens jou over ‘het goede leven‘? Welke andere begrippen gebruikt de Bijbel om hierover te spreken?
  3. De eerste zinnen van het inspiratiedocument luiden zo: ‘Herken je het? Dat je regelmatig verstrikt zit in gedrag, in manieren van denken en in patronen die je helemaal niet wilt?’ Nou, herken je het? Wanneer dan? Wat is er dan aan de hand?
  4. Waar verlang jij naar? Neem even een minuut de ruimte om helemaal stil te worden van buiten en van binnen, en zoek dan van binnen naar het antwoord op die vraag: ‘Waar verlang jij naar?’ En deel dat antwoord met iemand die naast je zit.
  5. Wij worden gevormd, onze karakters worden gevormd door praktijken: dingen die we (samen en regelmatig) doen. Kun je daar voorbeelden van geven? Welke praktijken zijn voor jou belangrijk?
  6. Als je iemands karakter wilt typeren dan maak je vaak gebruik van woorden die deugden aanduiden, zoals: vriendelijk, geduldig, zachtmoedig, trouw enzovoort. Zet voor jezelf eens drie deugden op een rijtje waar je heel graag in zou willen groeien.
  7. Welke van de drie speelt in jouw leven de belangrijkste rol: samen lezen, samen delen, of samen eten? Wat zou je meer willen doen? Wanneer? Met wie?
  8. Hoe leg jij de verbinding tussen wat er op zondag in de liturgie gebeurt en hoe je op alle dagen van de week je leven invult?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s